nyt-logo-3

 

..Spørg, svar og diskutér
  ANATOMI-FORUM.DK..

 

BIOPRAKTIK - Skolen hos Pons
v/ Kjeld Bruun-Jensen, læge, ph.d.
Rynkebyvej 13,  DK-5750 Ringe
Tlf. 88 18 88 18 / 62 62 29 29 - Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.

 
Velkommen, Gæst
Brugernavn Adgangskode: Husk mig
  • Side:
  • 1

EMNE: fedtfordøjelse

fedtfordøjelse 6 år, 8 måneder siden #216

Frie små fedtsyrer optages direkte i blodet. Kan fri glycerol også passere membranen frit og optages i blodet? Eller optages den kun i miceller som monoglycerol?

Sv: fedtfordøjelse 6 år, 8 måneder siden #223

De korte fedtsyrekæder og glycerol optages direkte igennem tyndtarmsslimhinden og ind i blodbanen - dvs. den samme vej som aminosyrer og monosakkarider benytter. Dette forhold - at glycerol optages direkte - fremgår ikke tydeligt i bogen.
Monoglycerideme og de lange fedtsyrekæder optages imidlertid på en anden og mere interessant facon. Efter at galden har emulgeret og lipasen har spaltet, sker det fantastiske, at galdesaltene slutter en ring om monoglycerideme og fedtsyrerne. Sådanne ringe eller bobler kaldes miceller, og de fungerer som transportører af spaltet fedt. Micelleme flytter sig hen til tyndtarmsslimhindenog bringer sig i tæt kontakt med denne. Fra denne position kan fedtsyrerne og monoglycerideme sive ind i slimhindens epitelceller. I epitelcellens indre sammensættes bestanddelene igen til komplette triglycerider. Nu dannes en ny type "transportbobler" der kaldes chylomikwner. Chylomikroneme er ret store og kan derfor ikke passere kapillærvæggen. I stedet tømmes de baglæns ud af epitelet ved eksocytose og optages af lymfekarrene.

Mvh Kjeld
Sidste redigering: 6 år, 8 måneder siden af Kjeld.
Følgende bruger(e) har sagt tak: randi2, karen-b
  • Side:
  • 1
Tid til at oprette siden: 0.08 sekunder
Copyright © 2020 Anatomi-forum.dk. Alle rettigheder reserveret.
Joomla! er fri software udgivet under GNU/GPL licens.