nyt-logo-3

 

..Spørg, svar og diskutér
  ANATOMI-FORUM.DK..

 

BIOPRAKTIK - Skolen hos Pons
v/ Kjeld Bruun-Jensen, læge, ph.d.
Rynkebyvej 13,  DK-5750 Ringe
Tlf. 88 18 88 18 / 62 62 29 29 - Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.

 
Velkommen, Gæst
Brugernavn Adgangskode: Husk mig
  • Side:
  • 1

EMNE: Hvor hurtigt er hormonsystemet

Hvor hurtigt er hormonsystemet 6 år, 7 måneder siden #198

Jeg har fået følgende spm. fra en studerende:

Jeg har et spørgsmål til renin, angiotensin, aldesteron-systemet: Fra nyrerne måler nedsat blodtryk, hvor lang tid går der til effekten af aldesteron, adh og karsammentrækning sker?

Svar:

I almindelighed er det endokrine system ansvarlig for de af kroppens processer , der sker langsomt , såsom cellevækst . Hurtigere processer som vejrtrækning og kroppens bevægelser styres af nervesystemet. Men selvom nervesystemet og hormonsystemet er separate systemer , arbejder de ofte sammen for at hjælpe kroppen med at fungere ordentligt.

Dette er også gældende når vi taler om regulering af blodtrykket. Nervesystemet har jo kontakt til både arterioler og hjerte, og kan dermed - på den korte bane - regulere blodtrykket. Det sker ved at variere hjertets minutvolumen og arteriolernes modstand/sammentrækning (= perifer modstand. Denne regulering suppleres så at Renin-Angiotensin-Aldosteron systemet, der arbejder på den lidt længere bane.
Virkningen af nervesystemet sker indenfor sekunder og virkningen af det endokrine system starter efter mit skøn indenfor minutter. Det endokrine system starter således ret hurtigt op, men hvis det drejer sig om en massiv kropslig genopretning kan det måske tage en time inden en ny balance er fundet. Man kan også se det, når man anvender hormoner i den medicinske behandling. Når f.eks. en person har et meget alvorligt astma anfald, giver man prednisolon (kortisol) direkte i en vene (intravenøst). Genopretningen af denne alvorlige ubalance sætter typisk først fuldt ind efter ca. 1 time.

Håber det var svar på spørgsmålet.

Kjeld Bruun-Jensen
Sidste redigering: 6 år, 7 måneder siden af Kjeld.
  • Side:
  • 1
Tid til at oprette siden: 0.07 sekunder
Copyright © 2020 Anatomi-forum.dk. Alle rettigheder reserveret.
Joomla! er fri software udgivet under GNU/GPL licens.